sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Matonkuteen valmistaminen (ja lankaa)

Samalla kun kerron tavastani leikata matonkuteita, roolin saa myös uusi suuri leikkuualustani kokoa 60 x 90 cm jonka ostin Tilkkukilta Syyringin kiltaillassa jossa meillä oli Erkin Sauma&Tikki esittelemässä uusia ompelukonemalleja ja niihin kuuluvia erilaisia tilkkuilijoille sopivia lisäjalkoja ym. jänniä apuvälineitä.

Tästä alkaa sitten tarina matonkuteesta:


Ylhäällä vasemmalla kangaspala kokonaisena, vieressä taitettuna kolmioksi, alla vasemmalla kolmio taitettuna toisen kerran ja ylimääräinen osa leikattavana pois. Vieressä (avattuna neliön muotoinen pala) leikataan taitetta pitkin kahdeksi kolmioksi.


Vasemmalla ylhäällä kolmiot ja vieressä kolmiot päällekkäin joista aina leikkaan n. 10-12 cm korkeat kolmion kärkipalat pois. Ei nämä haaskuuseen mene, sopivat oikein hyvin löytöeläintalon kissojen makuualustojen täytteeksi tai jos on kivaa kangasta niin tilkkutöihin.
Alla vasemmalla kolmiot lankasuorat vastakkain jotka ommellaan koneella yhteen ja saadaan palat siten yhdistettyä renkaaksi (tai modernisti tuubiksi).


Ylhäällä vasemmalla kangasrengas odottamassa leikkuuta viivaimen ja leikkurin avulla. Voi tämän leikkuuvaiheen tehdä ihan saksillakin sillä eihän kaitaleiden tarvitse viivasuoria olla. Leikatessa jätetään ylätaite-reuna leikkaamatta n. 5-7 cm, alavasemmalla kangas suikaloituna ja vieressä valkoisen vanun päällä (kuvaa selventämässä) tuo ehjä osa joka leikataan saksilla, ensin ehjästä reunasta vinosti ensimmäiseen aukkoon vastapuolella ja seuraavat sitten kolosta koloon vinottain.


Vasemmalla kangas suikaleena ja vieressä pieni kerä jossa ei ole  mutkan mutkaa kiusaamassa matonkutojaa tai virkkaajaa.

Tässä tekniikkaohjeessani käytin melko pientä kangaspalaa mutta kokemusta on myös tuplapeiton kankaan käsittelystä, siinä kangasta oli leikkurin alla parhaimmillaan taiteltuna 8 - 10 kerrosta. Lakanoista ja kankaista muutenkin kannattaa poistaa kaikki saumat ja hulpiot ennen kuteeksi leikkaamista, tähän jätin tuon valkoisen hulpion merkkaamaan lankasuoraa.

********************************


Eiran Lankojen ystävämyynnistä tarttui matkaan melkein värikartallinen puuvillalankoja ja muutama pyöröpuikko, kokoja joita ei itsellä vielä ollut. Lehti tuli lahjaksi ostosten mukana, siinä on monta kivaa mallia ja ohjetta. Ja lankojen uudelle olomuodolle ei ole vielä mitään suunnitelmaa, mutta eiköhän sekin ennen ensi kesää selvinne.

*******************************


Elintarvikevärjäyslangatkin kuivuivat ja ovat kerillä. Lankaa tässä on n. 200 g.
Aika nätit unisukat taitais näistä tulla.

********************************

Mukavaa viikonalkua sinne ruudun toiselle puolelle!
4 kommenttia:

Kvilttaaja kirjoitti...

Mielenkiintoinen tapa leikata. Hienoa, että ei jää hankalia kulmapaloja.

kosotäti kirjoitti...

Tosi mielenkiitoista tuo matonkuteiden leikkuu, ei hierrä sakset tai kerihtimet.
Ihania lankoja

Marle kirjoitti...

Miten sitä ihminen ei edes matonkuteita osais leikata! Tuo on kyllä hieno tapa. Sulla on varmaan puuvillalangat jo ihan lopussa, kun koko kirjon hankit. Ihania ovat, samoin nuo värjätyt.

Anitta kirjoitti...

Tuo matonkuteiden leikkuu on kyllä aika ovela tapa.