sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Syksy tekee tuloaanKäytiin laittamassa mökkiä talviasuun ja mökkivahtikin pääsi paikalleen ikkunoiden väliin ruokapöydän viereen.


Mökki on melkoisen vanha, tehty joskus 40-luvun alussa ja ikkunat on vähän toisenlaiset kuin nykyisissä taloissa. Jokainen ikkuna-aukko on erilainen ja talven tullessa pitää laittaa ns. tuplat paikoilleen ja tilkitä niitä kangaskaitaleilla ja liimapaperilla.  Mökissä on viisi ikkunaa mutta kesäksi otetaan tuplat pois vain kahdesta. Ja lasit on kanssa vanhat, kivasti vääristävät maisemaa ulos katsoessa.


Kesäkurpitsa oli tuottanut satoa poissaollessa ja siitä saikin maukkaan paistoksen kera sipulisen paistetun jauheliha-kanttarellimuhennoksen. Kurpitsoita oli reseptiin nähden (jota käytin vain tarvikeluettelona) kaksinkertainen määrä mutta hyvää tuli kuitenkin.

Puolukoita kerättiin kahtena  päivänä ja sosetta saatiin 20 litraa, mustikat pakastin.
Keväällä kotoa tuodut 16 itänyttä perunaa tuotti kivan ja maukkaan sadon. Tohmajärvellä kävimme tutkimassa paikallisia kirppiksiä ja sieltä löytyi nämä sakset á 2 €/kpl.
Hiustenharvennus-sakset on hienot saksalaiset ja nuo kummalliset pakistanilaiset, kuukkelin saksigallerian mukaan ovat jotkut kirurgien työvälineet. Saattaisivat sopia aika hyvin etenkin ompeleiden poistoon parantuneesta haavasta. Minulla ne päätyvät kässätarvikkeisiin.Kaksi sytomyssyä valmistui myös mökillä ja ajomatkojen aikana.

 

Matonkudeprojekti alkaa olla loppusuoralla, osa on jo keritty ja osa kerintää vailla. Vielä on leikkuuta odottavaa kangasta Ikea-kassi puolillaan, saksilla homma ei valmistuisi varmaan koko talvena mutta tilkkuleikkuri on kyllä mahtava väline näihin, paitsi että etusormi on mukavasti turvoksissa ja jäykkänä leikkurin painamisesta, kangaskerroksia kun tuppaa olemaan 4 tai 6 leikkurin alla.

*****************************

Mukavaa syyskuun loppua ja kuunpimennyksen tiirailua!

11 kommenttia:

Kvilttaaja kirjoitti...

Kauniit ruutuikkunat. Kerääkö jäkälä kosteuden ikkunoiden välistä? Ainakin se on hyvin kaunista.

Anitta kirjoitti...

Herkullisen näköinen kesäkurpitsapaistos. Nam!
Puolukoita onkin tainnut olla aika hyvin tänä syksynä.

Sari Räsänen kirjoitti...

Kesäkurpitsa paistos on herkullisen näköinen. Meillä kerättiin puolukoita kaksi sankollista ja mustikoita hieman enemmän. Kaikki on jo pakastettu. Meilläkin kohta pikkuhiljaa aletaan laittaa mökkiä talviunille !

Marle kirjoitti...

Vanhat lasit on niin kauniita, samoin vanhat pokat. Onhan noita pestessä enemmän työtä, mutta ei haittaa! (ainakaan minua) Herkulliselta näyttää kesäkurpitsapaistos. Aikamoinen projekti noiden matonkuteiden kanssa on varmasti ollut.

Lea P kirjoitti...

Jäkälä on tosi hyvä kosteudenpoistaja, etenkin jos se on ihan kuivaa päästessään tuonne ikkunan väliin. Meillä ne on miehen kartongista taittelemissa kapeissa lootissa ja siten helppo siirrellä paikoilleen.

Kiitos ikkuna- ja kurpitsapaistoskehuista.

Tilkunviilaaja kirjoitti...

Saksilla jos leikkaisi matonkuteita, sulla pitäisi olla 15 kaveria mukana leikkaamassa. Onneksi on tilkkuleikkuri! Oletko harkinnut, että vähentäisit kangaskerroksia leikkurin alta? ;-)

Lea P kirjoitti...

Jahas, olis pitänyt laittaa selventävä kuva leikkaamisesta. Yritän leikata kaiken täysvinoon ja esim. lakanakappale on kolmion mallinen ja pisimmältä sivultaan 207 cm, joten arvannet että taittelemaan joutuu jos meinaa mahduttaa sen leikkuualustalle saati pöydälle.

kosotäti kirjoitti...

Oikein mukavaa syksyä siullekkin, alatkos maton kutomiseen?

Tilkkureppu kirjoitti...

Nam.. kesäkurpitsapaistos!
On siinä mahtava määrä matonkudetta ja hyvä, että ei tarvitse saksilla leikata olisi muuten kyllä todella hidasta hommaa:)

Tiinatei kirjoitti...

Kun olin lapsi, niin mummolassa laitettiin myös jäkälää ikkunoiden väliin, kuvasi oli niin nostalginen. Mummo kun oli kaiken kauniin perään, niin hän somisti jäkälät vielä pienillä kuivakukka-asetelmilla. Aikamoinen leikkausurakka sinulla!

*VEKKI* kirjoitti...

Kyllä tuollaisella vanhalla rakennuksella on sielu ja rutkasti sympaattista tunnelmaa. Mutta mikä on matonkudeleikkuri? Minulla olisi tiedossa leikkausprojektia, mutta nuo nivelrikkoiset sormet ei oikein tykkää.