sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Syksy tekee tuloaan



Käytiin laittamassa mökkiä talviasuun ja mökkivahtikin pääsi paikalleen ikkunoiden väliin ruokapöydän viereen.


Mökki on melkoisen vanha, tehty joskus 40-luvun alussa ja ikkunat on vähän toisenlaiset kuin nykyisissä taloissa. Jokainen ikkuna-aukko on erilainen ja talven tullessa pitää laittaa ns. tuplat paikoilleen ja tilkitä niitä kangaskaitaleilla ja liimapaperilla.  Mökissä on viisi ikkunaa mutta kesäksi otetaan tuplat pois vain kahdesta. Ja lasit on kanssa vanhat, kivasti vääristävät maisemaa ulos katsoessa.


Kesäkurpitsa oli tuottanut satoa poissaollessa ja siitä saikin maukkaan paistoksen kera sipulisen paistetun jauheliha-kanttarellimuhennoksen. Kurpitsoita oli reseptiin nähden (jota käytin vain tarvikeluettelona) kaksinkertainen määrä mutta hyvää tuli kuitenkin.

Puolukoita kerättiin kahtena  päivänä ja sosetta saatiin 20 litraa, mustikat pakastin.
Keväällä kotoa tuodut 16 itänyttä perunaa tuotti kivan ja maukkaan sadon.



 Tohmajärvellä kävimme tutkimassa paikallisia kirppiksiä ja sieltä löytyi nämä sakset á 2 €/kpl.
Hiustenharvennus-sakset on hienot saksalaiset ja nuo kummalliset pakistanilaiset, kuukkelin saksigallerian mukaan ovat jotkut kirurgien työvälineet. Saattaisivat sopia aika hyvin etenkin ompeleiden poistoon parantuneesta haavasta. Minulla ne päätyvät kässätarvikkeisiin.



Kaksi sytomyssyä valmistui myös mökillä ja ajomatkojen aikana.

 

Matonkudeprojekti alkaa olla loppusuoralla, osa on jo keritty ja osa kerintää vailla. Vielä on leikkuuta odottavaa kangasta Ikea-kassi puolillaan, saksilla homma ei valmistuisi varmaan koko talvena mutta tilkkuleikkuri on kyllä mahtava väline näihin, paitsi että etusormi on mukavasti turvoksissa ja jäykkänä leikkurin painamisesta, kangaskerroksia kun tuppaa olemaan 4 tai 6 leikkurin alla.

*****************************

Mukavaa syyskuun loppua ja kuunpimennyksen tiirailua!

tiistai 8. syyskuuta 2015

Syksyn aloituksia


Kässämartoissa opeteltiin Muhunkirjontaa torstaina 3.9., hidasta on enkä parissa tunnissa saanut aikaiseksi kuin alun pieniin lemmikinkukkiin, mistään ruusuihanuuksista en vielä edes haaveile.
Tilkkuystäväni Marle tuli myös kässämarttoihin mukaan ja vierekkäin ompelimme omiamme. Marlen kukkaset näet täältä. 



Elokuun Joensuun reissulla eksyin/menin/ihantarkoituksella Eurokangaan myymälään ja teinkin kivat löydöt, pienikuvioisia/vanhanaikaisia kankaita, metrihintaa näille tuli n. 7,80 €.

Vieressä on ainoat kesän aikana valmistuneet lyhytvartiset sukat jämälangoista, näitä kuulemma kutsutaan nykyään räsymattosukiksi, itse kutsun niitä riemusukiksi, syystä että joku lankanöttönen on saatu vihdoinkin kulutettua loppuun.

******************************


Esittelenpä tässä mieheni aikaansaannoksen, vanhanvanha jakkara joka tarvitsi uuden istuinosan. Veljeltäni saimme joskus tosi vanhaa ja leveää lankkua joka kulkeutui mökille ja siitä sitten sahattiin sopiva pätkä jakkaran istuimeksi. Mies meinasi suoristaa reunat mutta toivoin ettei sitä tekisi vaan vain hioisi hieman reunoja siisteiksi. Lakkaa on sitten sudittu 5 kerrosta ja hieno tuli. Jalkaosa pitää vielä pestä vuosien liiteripölyistä puhtaaksi.


Keväällä paikkaamani miehen tilkkutakki tositoimissa, kuvauskohteena oli mäntykiitäjän toukka joka kuljeskeli saunapolulla. Tämä on oma otokseni toukasta ja alla mieheni kuvaama.


Huomenna alkaakin työviksen tilkkukurssi ja minä siellä mukana oppimassa.

Mukavia syyskuun päiviä kaikille!