sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Pussukoita ja myssyjä




Työviksen tilkkukurssilla Ogelissa Ulla-ope esitteli kivan kukkapussukan ja pitihän minunkin sitten sellainen saada. Pohja on neliö ja tähän olisi helppo istuttaa erilaisia tilkkuharjoituksia ja kirjontatilkkuja eri sivuille kuten oli mallipussukassakin. Seuraavakin on jo työn alla, kokonaan kierrätysmarimekoista.  Ja siitäkin puuttuu ne tilkut ;(


Kerrankin olen saanut jonkun kankaan käytettyä niin loppuun ettei siitä löydy jemmoista edes langanpätkää.  Marimekon Raanu-kangas joka on kuin tilkuista koottu sopii tähän pussukkaan hyvin. Kokoa tällä on seuraavasti: lev. 23 cm, kork.  14 cm ja pohjan pit. 18 cm ja lev. 5,5 cm.
Sisälle ompelin taskun ja päällikangas on tikattu ohueen poly-huopaan suorilla tikkauksilla, antaa vähän ryhtiä ja pussukka pysyy hyvin pystyssä.


Näitä myssyköitä on tullut neulottua pitkin talvea ja kevättä, huomenna vien isot vaaleansiniset Sytomyssytapaamiseen Saunabaariin Maunulaan.  Pienet pipot toimitan toisiin paikkoihin.



Tulee sitä pyykkiä ihan puhtaista/uusista kankaista, koska haluan kutistaa ne ennen tilkkutöihin joutumista.  Käytän usein töissäni rinnakkain uusia ja käytettyjä/vaatteista purettuja kankaita. Isot vaaleat saumuroin risareunoista ennen pesukoneeseen joutumista mutta kirjavien kanssa harrastin nyrkkipyykkiä pesualtaassa.  Haluan olla varma että kankaat eivät valmiissa työssä joskus värjää vierustovereitaan. Kastelun ja testailun jälkeen nekin pääsivät huuhteluun ja linkoon pesukoneeseen. 
Näitä kankaita olen keräillyt vuosien 2014-15 aikana joten oli jo korkea aika pestä ne.


Kiitoksia edellisen Tallinnaretken kommenteista ja mukavaa viikonalkua, 
keskiviikkona saakin sitten aprillata.

 
 

sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Toiset terveiset..


tulevatkin sitten Tallinnasta jossa kävin viime maanantaina Kässämarttaystäväni Arjan kanssa.
Satamasta hurautettiin taksilla Karnaluksiin jossa vierähti mukavasti pari tuntia kaikkia ihanuuksia ihmetellessä ja löytöjä tehdessä. Kävellen tulimme keskustaan Kaubamajan taakse jossa sijaitsee minule ihan vakiokahvipaikaksi tullut Kohvik Energia. Olen käynyt siellä ensimmäisen kerran jo edellisen valtiomuodon aikaan, tarjoilut ovat edelleen yhtä hyvät ja edulliset. 


Karnaluksista tuli hankittua vain tarpeellista, pieni kangaspala, iso neliöviivain ja parit pienet sakset sekä kauniita nuppineuloja (kuva vasemmalla). Tarpeellisia sukkalankoja ja koukkujakin löytyi kuin myös metallilanka-askarteluun minityövälineet ja veivit langan kippurointiin. Yksiväriset langat ovat Eesti Käsitöö-liikkeesta vanhasta kaupungista.


Eesti Käsitöö-liikkeen näyttelytilassa oli nähtävänä Janika Saar:en ihania villaisia takkeja.
Näihin voi paremmin tutustua Lillemantel´n omilla sivuilla.


Jotain on neulottukin, tämä Citron-huivi on tehty niistä Kässämessuilta ostetuista Knitpicksin ihanista langoista. Käytin langan kaksinkertaisena, ihan ei riittänyt ohjeen loppuun asti joten jouduin vähän soveltamaan viimeisen röyhelön kohdalla ja käyttämään toista lankaa päättelyyn ja simpukkavirkkaukseen huivin reunaan. Aikas kiva tuli. Ai niin, aloitin tämän viikko sitten perjantaina ja sitä tuli neulottua Rauman ja Tallinnan reissuillakin. 

Kiitos kommenteistanne edelliseen ja mukavaa uutta viikkoa kaikille!


sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Aurinkoiset terveiset Raumalta


Tilkkuyhdistys Finn Quilt ry piti valtakunnalliset tilkkupäivät Raumalla 14-15.3.2015. 
Yhdistyksen 25-v. juhlakokous aloitettiin aivan mahtavalla rumpuesityksellä, kuten kuvasta näkyy niin rytmi ei ollut mitenkään laahaava. Viereisessä kuvassa Rauman kanaali, silloilla on näköjään ihan omat nimet.

Menin lauantaina  Raumalle hienossa tilkkuseurassa pikkuautolla ja palasin linjurilla illansuussa.
Päivällä kävin pienellä kävelyllä ja kahvilassa vanhassa kaupungissa.

Ja sitten kuvasatoa tapahtumasta:








Isot peitot oli ripustettu  Satakunnan ammattikorkeakoulun Kanalikampuksen aulaan, kätevä paikka ripustajille, ei tarvinnut keikkua tikapuilla. Katselijoille hiukan haastava, onneksi hissi oli käytössä niin ei tarvinnut kaikkia kolmea kerrosta rappusia kulkea. Ja töitä oli esillä todella paljon.


Vasemmalla olevan työn nimi oli Epätoivon pallot, minusta hauska työ, viereisessä työssä käytetty paksuja flanelli- ja villatilkkuja.




***********************************

 Yhden käytävän seinillä oli esillä vanhoja tilkkutöitä teemalla Ensimmäinen tilkkutyöni, työt on varmaan tehty joskus parikymmentä vuotta sitten jos ei jo aikaisemminkin. Kankaat ja värit olivat ihan muuta kuin tänään.

Tämä parisängyn peitto oli nähnyt elämää, tätä arvelin noiden paikkojen takia.


Tässäkin samaan ryhmään kuuluvia töitä, huomatkaa alaoikealta kassin sangat.

******************************

Seuraavana 6 kuvaa Britti-Suomi-kangasvaihtotöistä jotka oli valittu edustamaan maataan:
aluksi 5 englantilaista ja viimeisenä yksi suomalainen.
Tekstit saattavat näkyä huonosti mutta ylempi mallitilkkurivi on saatuja kankaita ja alempi omia lisäyksiä.
 



 


 
(Vaikka töissä ei saanut olla mitään irrallista niin tässä työssä on kuitenkin tuon punaisen talon seunustalla minikokoiset fillarit.)

******************************


Nämä Marikankaat olin itse lähettänyt kangasvaihtoon, eikä niitä näkynyt näyttelyn töissä.

*************************************


 Tilkkupäivillä on tapana pitää arpajaiset joihin voi osallistua tekemällä, tänä vuonna tahdottiin 25x25 cm kokoisia blokkeja joihin oli lehdessä annettu ohjeetkin. Nämä omani oli vähän sinnepäin, kelpasivat kuitenkin mukaan. Arpoja sai maksimissaan 5 kpl joten tuo yksi oli sitten lisuke. Blokeista kootaan sopivia peittonippuja arpajaisiin.
En tainnut voittaa kun mitään puhelua en ole saanut.

 
Ilmoittautumisen yhteydessä saatiin edellisvuosien tapaan lahjuksia, pellava-FQ-kangas-kirjan tai lehtiön kannet ja ruutuvihko sekä kynä ym. pientä kirjekuoressa. Karkit jo söin ja 25-v.pinssi jäi kuvaamatta. Oikealla ostettuja 2012-tilkkutreffikasseja ja yhdistyksen logo-kangasta. Tuon turkoosi-valkoisen ison kankaan sain hassusta puhalluspisteestä jossa kaikki voittivat.


Kangaskauppiata ja muun tärkeän tuotteen myyjiä oli monta ammiksen ala-aulassa, melkoinen hyörinä siellä kävi koko ajan. Vasemmalla paketti kilokankaita (kettu ym.), metrivetoketjua ja pieniä neljän tilkun paketteja sekä oikealla kankaat jotka löysin kaupungilta Jätti-Rätistä.

Tähän päätän raporttini Raumalta.

 *****************************************


Kerkesin mä maanantaina kässämarttoihinkin, siellä opeteltiin virkkaamaan metallilankaa kera helmien tarkoituksena saada aikaan koru. Helmet jostain syystä virkatessa haluavat asettua työn alapuolelle, tämä näyttää siltä kuin virkkaisin vasemmalta oikealle.  Tässä on käytössä 0,25 hopeoitu kuparilanka ja 2 m virkkuukoukku.

Jaksoitko vilkuilla tänne asti, onnitteluni!

Mukavaa viikonalkua kaikille!

PS. Kurkatkaapa tähän blogiin jos pidätte koirista.

sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Ei huono...


sanoivat tilkkukaverit keskiviikkona kurssilla kun sain tämän laukkuni valmiiksi ja keikistelin sen kanssa ison peilin edessä. Tykkään tästä itsekin ja huomenna se pääsee jo käyttöön.

 

Ylhäällä vasemmalla on laukku takaa ja oikealla heijastimet hehkumassa, alhaalla vasemmalla D-rengas paikallaan ja oikealla läpän nurjapuoli näytillä.

*******************************************


Tämän ihanuuden, vielä hiukan keskeneräisen parisängynpeiton, ovat pääasiassa rakentaneet Kaija ja Päivi asukastalo Sauna-baarista Maunulassa arpajaisvoitoksi.  Tilkkujen yhteenompelussa on mukana ollut muitakin ompelimossa hääränneitä naisia. Kankaat oli leikattu 10 x 10 cm ruuduiksi ja sitten koottu 25 ruudun blokeiksi joita syntyi 30 kpl.  Seuraavaksi tausta+vanu+pinta sidotaan yhteen solmuilla johon käytetään iloisen keltaista puuvillalankaa, myös kanttaus tulee keltaisella Marimekon puuvillasatiinilla jota on käytetty taustakankaana.

Kunhan peitto on sidottu ja saanut kantit ympärilleen otan uuden kuvan tänne näytille.

 *****************************************


Viime keskiviikkona kävin ensimmäistä kertaa Espoon Leppävaarassa Beroba-kahvilassa neuletapaamisessa.  Neuletapaaminen siellä on kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona klo 16.30 - 19.30.  Sain juttelun lomassa tikutettua keskeneräisen myssyn valmiiksi ja aloitettua toista.
Lähtiessä minulle vinkattiin että kannattaisi käydä naistenhuoneessa, ja mikä yllätys siellä olikaan, aivan ihana tilkkuinen kaakelilattia.  Ensikerralla täytyy käydä kurkkaamassa myös miestenhuoneen koristelut.


Kiva viikko tulossa, kässämarttailua, tilkkuilua ja lauantaina tilkkupäivät Raumalla.

Mites on teillä?

sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Keskeneräisyyksiä ym.

 

Joskus ammoin aloitettu Qvidi-Mina-jakku on vihdoinkin harsittu-ommeltu kasaan. Ruutuja tuossa on 404 kpl ja koska ne ovat pienempiä kuin ns. ohjekoko 5x5 cm niin joudun varmaan virkkaamaan ainakin n. 30 ruutua lisää plus reunusten puolikasruudut ennenkuin pystyn tätä edes sovittamaan.

 Jakun ruudutetun kaavan olin piirtänyt lakanakankaalle 5x5 cm ruudutuksella ja siinä ommellessa ruutuja yhteen kaava jäi isoksi ja jakku kutistui kuin se kuuluisa pyy maailmanlopun alla. Ompeluun käytin ohutta vaaleanharmaata villalankaa jolla aion ommella myös työn loppuun.
Miksiköhän sitä siirtelee näitä ns. viimeistelyhommia vuodesta toiseen kun yhdistämiseen ei sitten kuitenkaan mennyt n. 8 tuntia enempää. Hoh-hoijaa.
Pasianssin ruutujen asettelun hoiti onneksi tyttäreni.

*******************************************


Kävin torstaina Syyrinkiläisten kanssa vierailulla YLEn puvustamossa. Tässä muutama kuva peruukkiseinistä ja jännästä piippausrautojen uunista. Noilla käherretään karva-karvalta ommeltuja viiksiä, pulisonkeja ym.

 Hattujakin löytyy joka lähtöön.


Töissään ahkeroivalla ompelijalla oli hieno farkuista tehty aputasku, vieressä näyte vaatteiden arkistotiedoista, numerot tarkoittavat vuosilukuja.
Kivan tarinan vierailusta löydät Marlen blogista.

****************************************

Lauantaina kävin kässämessuilla Vanhassa satamassa ja ensimmäiseksi menin Kierrätyskeskuksen pisteeseen josta tein tosi hyvät löydöt lankojen suhteen.  Pyöreät kerät ovat australialaista villaa höystettynä kasmirvillalla ja nuo kolme värikästä pötkylää sisältävät merinon lisäksi alpakkaa ja silkkiä. Ovat muuten suloisen pehmoisia.

Muu tarpeellinen löytyi muilta myyjiltä. Monta tuttua tilkkuilijaa ja neuleystävää tapasin myös siellä ruuhkan keskellä.

*****************************************


Jemmassa olleista Novitan Sädelangoista virkkasin huivin Novita-kevät 2013 ohje nro 34 mukaan. Lankaa meni yhteensä 4 kerää joista kaksi oli valkoisia.  Tätä on tullut virkattua mökkimatkalla ja hiihtokisoja katsoessa.

****************************************


Laukku on nyt saanut vuoriosan sisäänsä ja seuraavaksi siihen pitäisi kiinnittää hihnaa varten D-lenkit ja sen jälkeen vetoketju. Läppäkin on vielä vaiheessa mutta nyt vois jo sanoa että melkein valmis tapaus.


Kiitos kommenteistanne edelliseen  ja mukavaa alkavaa maaliskuuta.