sunnuntai 18. elokuuta 2013

Neulatyyny ja syksyn satoa!



Jotain valmista tilkkurintamalla, uusi pieni neulatyyny. Tämä onkin kesän ainoa minulta valmistunut tilkkutyö ja kokonaan käsin ommeltu. Pitäisköhän ihan keittää kahvit tämän tapahtuman kunniaksi?
Toisia versioita kyllä seuraa perässä kunhan pääsen ns. sadonkorjuusta eroon, sateiden myötä nuo sienet ovat alkaneet ottamaan oman aikansa.
 Tässä on melkein koko tämän viikon kanttarellisaalis, kaikkiaan niitä keräsin miehen avustuksella noin 6 kiloa, osan kuivatin ja osan käytin pannulla ennen pakastamista. Näitä taitaa vielä löytyä lisääkin ennenkuin elokuun lopussa siirryn takaisin stadin maisemiin.


Ainoa tuottava omppupuu tänä kesänä oli valkea kuulas, osasta tein hilloa 4 pientä purkkia ja muut ovat viileässä papereihin käärittynä odottamassa piirakkaan pääsyä tai ihan silleen syötäväksi joutumista. Humalasalko on täynnä käpysiä, noille en ole miettinyt mitään käyttöä.

Jossain välissä tehdyt kässät sain pääteltyä ja kuvattua viime viikolla. Huivi on sama malli kuin kaikissa muissakin jämäkuun aikana valmistuneissa ja lanka sitä samaa Floricaa jota löytyy useampi gramma vielä marjapuuronpunaisena ja pieninä nöttösinä muissa väreissä. Sukat ja pipo ovat aikuisten kokoa, kirjavan sukkalangan vierellä kulki ohut harmaa villalanka ja näin sain neulottua ne 2,5 puikoilla. Varpaista aloitin.


Pietaryrtillä värjätyt vajaa 7-veikka-kerä ja Nalle-kerä pääsivät kuivuimaan puuhellan lämpöön.



Tässä on seuraava värikasvi jonka keittelin tänään, liekö nimeltään käenkaali vai mikä, "mehun" väri on iiiihana, siitä laitan kuvan viikon päästä kun keitos on siilattu ja lasipurkissa.
Värjättävät langat ja puretusaineet on minulta loppuneet (pitäisköhän vielä sanoa että onneksi) joten värjäyssessio saattaa siirtyä syksymmälle.

Tykkään syksystä, kosteat säät ovat helppoja hengittää ja sienet kasvaa. Ja mikä vielä parasta työviksen tilkkukurssit alkavat, olenkin sanonut ystävilleni että menen keskiviikkoisin päivähoitoon Oulunkylään päivätilkkuilijaryhmään jossa on tosi kivoja ihmisiä mukana.

Mukavaa viikonalkua!

maanantai 12. elokuuta 2013

Neulatyynyn alkuja ja keitoksia!


Koko kesä on kohta mennyt ja ihmettelen kun ei olevinaan ole saanut mitään aikaiseksi.
Monesta paikkaa etsin tätä katedraalinikkuna-mallin ohjetta ja omasta kirjahyllystähän se sitten löytyi. Tässä vaiheessa voin sanoa että nyt niitä kyllä löytyy vielä parempia, täältä netin ihmeellisestä maailmasta. Kumma kun eivät löytyneet yhtä ihanina aikaisemmin.  Tämä tekemäni on vain yksi versio ja kaksi erilaista on ainakin vielä tehtävä jotta tiedän mitä olen tekemässä.
Hiukan liian pienen aloitusruudun leikkasin (20 x 20 cm) kun tyynystä tulee melkoisen pieni. Löysinpä sellaisenkin ohjeen jossa alkuruutua ei edes ommella pussiin vaan reunat vain taitellaan. Sitäkin pitää kokeilla. Täältä löytyy ohje.


Keitokseni otsikossa ovat näitä värjäyshommia, ruskean värin sain tyräkkipuskasta jonka leikkasin viime syksynä kukkapenkistä, silppusin, keitin reilun tunnin vähässä vedessä ja säilöin lasipurkissa viileässä läpi talven. Keltainen on tämän kesän pietaryrteistä joista värikeitoksen tein pari viikkoa sitten. Koko päivä menisi yhdessä värjäyksessä jos aamulla aloittaisi värinkeiton ja siitä sitten siirtyisi lankojen värjäykseen johon siihenkin saa helposti kulumaan reilut kolme tuntia kaikkine huuhtomisineen.
Minulla tämä "noitahomma" on vähän sinnepäin, lankamäärät värjäyksessä ylittää sallitut rajat eikä langat aina ole vyyhdillä vaan valoverhopussissa keränä. Keitoksien annoin jäähtyä lankoineen seuraavaan päivään ja huuhtelin vasta silloin.  Se mitä näistä joskus syntyy on ihan arvailujen varassa,  saattaa olla että matkin Pagisen mitä pagisen blogin pitäjää ja virkkaan isoäitineliöpeiton.


Koirulimme Sancha on nauttinut kesästä ja etenkin uimisesta, se onkin meidän uimamaisterimme. Mikähän siinä on että koko ajan pitää haukkua oikein korkealla äänellä niin että koko lähitienoo kaikuu kun joku on uimassa.
Turkki kuivana on kiva päästä rapsutettavaksi ja punkkisyyniin ennen nukkumista.


Perjantai oli herkkupäivä ruoan suhteen,  saimme juuri verkoista irroitettuja muikkuja suoraan ovelle aamulla kello 8.00.  Puhkoin kalat heti, osan laitoin pakkaseen ja iltapäivällä syötiin ihania ruisjauhoilla hunnutettuja voissa paistettuja muikkuja perunoiden kera. 
Kalanperkeet sai naapurin kissa.  
Sienisaalis on sunnuntailta ja niiden kanssa menikin sitten myöhään ennenkuin olivat puhdistetut ja ryöpätyt ynnä suolattu purkkeihin. Näitä tulee varmaankin lisää kun vihdoinkin on alkanut sadella vähän enemmän.

Kiitos edellisen postauksen kommenteistanne ja mukavaa viikon jatkoa!


maanantai 5. elokuuta 2013

Tilkkuilua, melkein!


Eikös se ole melkein kuin jo valmista kun on uusia kankaita hankittu.
Ylläolevat kankaat ostin paikalliselta (huom. ainoalta) kangaskauppiaalta tänään. Ensin löysin tuon ompelijattaren tarvikkeet kankaan ja sitten pakoilta nuo pastellit pilkulliset. Noista pilkullisista on tarkoitus tehdä katedraalinikkuna-neulatyynyjä eri vaiheisiin malleiksi. Jos vaikka saisin niiden kanssa neuvottua mitenkä niitä ikkunoita tehdään.
 Tuon ompelutarvikekankaan kohtalo on täysin auki, saattaa jäädä silmäiltävien ja siliteltävien seuraan kun ei sitä raaski pilkkoa. Jos ei muuta synny niin varmaankin jonkinlainen kässäprojektipussukka.

 Viimeviikolla kävin Joensuussa jossa piti käydä tietenkin Kahvila Houkutuksessa nauttimassa ihania herkkuja.  Siellä on myös kivat kiikut torin viereisessä puistossa, voi seurailla torin tapahtumia samalla itseään keinutellen ja jalkojaan lepuuttaen.

Mukavaa viikon alkua!