torstai 28. helmikuuta 2013

Kässähuoneen uusi istuin!

Eiks ole hieno porsliininen istuin kässähuoneessa? Tänne tuo piti tallettaa alkavan kylppäriremontin tieltä kun ei oikein makuuhuoneeseen ja olkkariin passannut, puhumattakaan keittiöstä.
Onneksi se ei ole kovin vanha, vaihdettu syksyllä viemärien sukituksen yhteydessä,
 joten ei ole tuoksahtelevaa sorttia.


Näin siististi on eteiskäytävä suojattu ja rakennettu suojaseinä (josta läpikulku olkkariin), samanlaisen oviaukon sai myös oveton keittiön oviaukko.

Tällainen oli vanha kylppäri (n. 33 vuotta sitten edellisen asukkaan malliin), tähän voi sitten verrata kun uusi on valmiina joskus 5 viikon päästä.
Tultiin mökille koiran kanssa karkuun kylppärin hajottamisen ajaksi, tai ainakin toivomme että se on purettu kun ensiviikon tiistaina palaamme kotiin ja meteli huushollissa olisi vähäisempi.

Tasan vuosi sitten aloitin tämän blogin pitämisen ja taitaa olla toinen kerta kun täällä ei käsitöitä esitellä, sunnuntaiksi saattaisi jotain valmistua.


Mukavaa viikonjatkoa!

sunnuntai 24. helmikuuta 2013

"Marihame" 10 senttiä?


Minäkin kävin kirppistelemässä tänä viikonloppuna kun viikolla lueskelin monien blokkaajien sitä harrastaneen ja esittelivät hienoja löytöjään.
 

Stadin jäähallin kirppikseltä löysin eilen täyspitkän puuvillahameen 10 sentillä. Oletettavasti kangas on Marimekon (tai sitten ei), paksua lakanapuuvillaa ja käsinpainettu jäljestä päätellen, helmapäärmeen sisällä oli hulpioreunaa mutta sieltä sitten kuitenkin puuttuivat valmistaja- ja suunnittelijatiedot. Eipä kuitenkaan haittaa, kangas on kiva ja jännän värinen. Tuntuu kuin hametta ei olisi edes käytetty, ei tahroja eikä pesuryppyjä.

Alkuperäisenä ajatuksena oli löytää n. 4 litran taikinakulho leipätaikinan tekoa varten, kun en sen kokoista ole tavarataloista löytänyt.  Menin sitten tänään uudestaan ja sieltähän tämä sitten löytyi, Tupperwaren kulhosetti kannella. Päällimmäinen kulho vetää 4,3 litraa ja sisempi 3,5 litraa ja kansi käy tiiviinä tuohon isompaan kulhoon. Hintaa tällä lämpimänäpitoastialla, kuten myyjä siitä kertoi, oli 5 euroa. Minun silmissäni astia oli mitä parhain taikinakulho joka kotona pääsi sitten heti käyttöön.
Tein 8.5 dl nesteeseen sekaleipätaikinan, laitoin kannen päälle ja n. puolen tunnin kuluttua taikina oli pullistellut kannen auki. Taikinasta sain 10 kpl "patonkeja" jotka paistoin kiertoilmauunissa.
Myssyjä, myssyjä - nämä on tehty toisilta neulojilta saaduista jämälangoista.
Mukavaa viikonalkua!

sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Vanhoja taas kaivelen!


Nämä on silputtu joskus vuosituhannen alussa.  Pari vuotta sitten löysin tuon laatikon missä on kolmioita ja ihmettelin että miksi niitä on niin paljon ja kaikki saman kokoisia. Toin ne jo kerran Syyringin ompelupäivään mukaan jos vaikka joku keksisi niille järjellisen yhdistämistavan. Hyviä vinkkejä sainkin ja onneksi en sitten kuitenkaan silloin vielä tehnyt niille mitään.

Tuon edellisen peittotekeleen löytymisen yhteydessä nimittäin löysin myös tuon toisen rasian jossa on neliöitä. Vähän aikaa niitä katsellessani muistin että kolmiot ja neliöt olikin tarkoitettu ommeltaviksi yhteen mallilla ruutu-ruudussa.  Ruutujakin on niin hirveästi että taitaa syntyä uusi peitto, 
sänky tai torkku,  joka löytää varmaan kodin jonkun ystäväni huushollista.

Itselleni en oikeastaan tarvitse enään yhtään uutta sänkypeittoa, tällä hetkellä on käytössä kolme. Niissä on vain se vika että ovat liian kapeat nykyiseen 160 cm-sänkyymme koska olivat tehdyt edelliseen 140 cm-levyiseen sänkyyn.  Mietinnässä on miten levennän niitä sopiviksi koska en aio purkaa reunuksia auki, peittojen kankaita luultavasti jostain kätköistä ainakin osa löytyy.

*****************************

 Kuukauden blokkina Ogelin tilkkukurssilla oli Hearty Appetites-niminen malli.
Minulla meni homma väreiltään ihan metsään kuten vasemmasta kuvasta näkyy ja suureen ääneen kurssilla ilmoitin etten varmana pura. No, kotona sitten otin ratkojan kauniiseen käteeni ja purin koko homman, etsin uusia kankaita ja käytin nuo alkuperäiset niiden kanssa uusiin blokkeihin.
Näissä kuvissa keskimmäinen hyökkää silmille mutta on päivänvalossa ihan siedettävä.

*******************************
Sivin valmistamat kaksi sohvatyynyä:Silkki-puuvillainen "krokodiili" ja Pöllö jossa timantteja vatsassa.
 Ogelin kurssilla harjoituksena oli myös 3D-tilkkutyömalli Lucie Huigin mukaan.
Opettajamme Ulla Meskanen on nimittänyt oman mallityön nimellä "Kääntyvät - kolmioiden kulmat Gaudinkatto".  Ohjeella saa aikaiseksi 3-ulotteista pintaa, kuin krokodiilin selkää. Noiden komioiden sisälle on laitettu vanua ja tikattu vanulevyn ja vuorin kanssa jokainen ympäri joten ne pysyvät tuolleen tököttämässä. 

********************************





 Eilen olin Kristiinan luona Pyöreän Pöydän Puikottelijat-tapaamisessa.  Meitä oli yhdeksän naista neuleiden, värttinöiden ja Trukin kanssa iltapäivää viettämässä. Nyyttäripöytä oli runsas ja herkullinen sekä emännän keittämä kahvi ja tee kuumaa ja maukasta.
Kiitoksia Kristiinalle ja ihanalle Hali-kissalle päivästä. Kristiinan blogista löytyy lisää kuvia.

Ylhäällä vasemmalla on Tintin Trukki ja puolalla kaunista ja tasaista yksisäikeistä lankaa joka kuulemma sitten valmiina navajokerrataan (3 kert.). Vieressä kuva herkkupöydästä ja neuleestani josta joskus on valistumassa neulejakku ylhäältä-alaspäin ihan oman pään mukaan. Lankana on Colinetten Jitterbug-vuosikertaa, tyttäreltä joskus minulle muuttanut.
Alinna on värttinällä kehräämääni koiralammas-lankaa, monta metriä pitää vielä
pyörittää että langaksi kerrattua saisi.

**************************


Myssyjä on valmistunut telkkarin äärellä ja bussimatkoilla.



sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Kankaasta ja langasta!


Tilkkupinta on ommeltu kasaan ja vein sen tilkkukurssille nähtäväksi ja kuvattavaksi hyvässä valossa. On kuulemma kiva. Kokoa tälle tulee valmiina n. 160 x 185 cm, vuori+taustaksi etsin jostain fleeceä ja tikkaukset hoituu solmutekniikalla.  Saas nähdä koska on valmiina.

Kurssille oli taas ilmestynyt valmiita kasseja, vasemmanpuoleinen on Marja-Liisan ja oikealla oleva Siv'n. Monta kassia on vielä tekeillä ja toivottavasti saan niistäkin ottaa kuvat tänne näytille.

Saksalaisesta tilkkulehdestä bongasin kannesta pöllön ja sisäsivuilta muuta kivaa tekemistä, tämä pöllö kuitenkin valmistui ensimmäiseksi. Saattaa olla että teen tästä joskus vähän isommankin.

Kävin viikon alussa tyttären kanssa Eurokankaan Vantaan myymälässä (Tammisto-Pakkala?) ja sieltä bongasin nämä neulekankaat, varmaan ihan kätevä tapa saada palmikkoneule jos ei jaksa tikutella.
Huom! Omat kukkaron nyörit pysyivät kiinni eli en hankkinut itselleni hyllyn täytettä.

Nämä ihanat langat sain edellislauantaina Katjulta, ovat häneltä jämälangoiksi jääneitä erinäisistä projekteista ja jalostuvat minulta hyväntekeväisyys-sukiksi ja hamsterina taidan osan käyttää myös itselle kevätpipoon.  Kiitoksia!

Myssyjä on myös valmistunut ja materiaali-pesuohjelaputettuina annan ne huomenna eteenpäin.


Mukavaa viikonalkua!

sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Ajalta ennen digikameraa!

Laitanpa kuitenkin viikon tapahtumat aikajärjestykseen vaikka melkoista sillisalaattia onkin.


Keskiviikkona Ogelin tilkkukurssilla oli näytillä valmiina nämä:   vasemmalla farkkupohjainen
 Siljan laukku, edessä ja taaemmalla oikealla Sirppan laukut.

Sirppan marikankainen laukku on kuin koru, pieni ja sievä. Neliön leikattu koko on 7 x 7 cm, nappisulkijan lisäksi se on myös vetoketjulla suljettava.
*******************************
Sitten aikamatkalle kauas 2000-luvun alkuun ja taitaa mennä viime vuosituhannellekin.


Nämä 10x10 cm tilkut (reilu 100 kpl pinossa) on hankittu muistaakseni Tanskasta NQT-tapahtumasta Odensesta vuonna 2000 jonne matkustettiin bussilla. Oli muuten kiva reissu ja seura mitä parhainta.
Olen järjestänyt tilkut poisannettaviin ja itselleni mieluisiin pinoihin, tarkoitus oli antaa pois tuo ylärivin isompi joukkio ja pitää tuo pieni kirjava pino ja alarivin tilkut. Mutta, mutta, kummasti tässä kuvassa nuo kaikki on kauniita, kiitos digikameran, pidänkin ne kaikki.


Näistä kankaista aion leikellä noihin ruutuihin lisukkeet jotta saan neliöitä joissa on kaksi kolmiota. Saattaapi syntyä uusi peittopinta niiden entisten keskeneräisten lisäksi.


Vuonna 2002 olin Barcelonassa Patchwork & Quilt Expossa ja sieltä toin tuliaisina karkkirasian. Tuli sieltä muutakin hankittua, joku kangas, helmiä ym. mutta ne on jo joutuneet jonnekin. Karkit on syöty mutta jostain kumman syystä talletin nuo karkkipaprut ja tietenkin tuon rasian.
Ehkä on ollut ajatuksena käyttää noita johonkin, silloin ei kyllä paljoa kristallimuovista ollut tietoa (ainakaan minulla) mutta nyt niistä saattaisi syntyä jotain kivaa!
Toisaalta on pakko myöntää että olen saattanut entisessä elämässä olla hamsteri, sitä vikaa nimittäin meikäläisestä löytyy ihan kiitettävästi.

**********************************

Se varsinainen aika ennen digikameraa on tässä (ensimmäinen digikamera majoittui meille 2003). Digi on tosi näppärä vehje kun pitää tiirailla tilkkutyön värejä, blokkiasetteluja ym. tärkeitä asioita koska työn näkee pienenä ja tiiviinä. Sitten vaan sekoittamaan kuviot ja värit uudestaan, kuvaamaan, tarkistamaan, korjaamaan ja vihdoin hyväksyminen, että nyt on hyvä ja näin mä sen ompelen.


Tämä peittosuunnitelma on majaillut muovipussissa komerossa ja olen aina välillä muistanut sen olemassaolon kun siellä olen kaivellut jotain muuta. Nyt otin sen torstaina esille ja päätin etten sitä levittele kuin vasta sitten kun valmiiksi numeroidut pinot on ommeltu riveiksi. Rivejä on 12, eikä kankaatkaan ole kovin kummoiset, niistä löytyy rehellistä flanellia, lakanapaksuutta ja hyvin ohutta
batistia, varsinainen sekalainen seurakunta. Jotenkin mulla on sellainen muistikuva näistä tilkuista että olen saanut ne jostain/joltain ja päätin että laitan ne sitten yhteen työhön enkä erottele toisistaan.



Rivit on nyt ommeltu ja tässä ne ovat valkoisen lakanan päällä omilla paikoillaan, peitosta tulee aika iso koska rivin pituus on n. 160 cm ja korkeus 16,5 cm, hyvää torkkupeittokokoa valmiina, luulisin.
Onneksi ompelin, enkä katsonut mitä olin joskus tehnyt, olisin sekoittanut koko pakan uudestaan.
Tämän nimeksi voisi laittaa vaikka "kauan sitten".
Pahin moka jonka olin tässä joskus ommellessa tehnyt on nuo vaakakaitaleet, ne kait ovat olleet syy miksi tämä oli jäänyt kesken.  Työ on täynnä paksuja ommelristeyksiä kunhan saan nuo rivitkin ommeltua yhteen.

*****************************************


Lauantaina olin Sipoossa Katjun kanssa täydentämässä värttinäopintojani viime viikolta.
Hyvää lisäoppia sainkin koska kehräämäni lanka oli huomattavasti vähemmän nyppyläistä kuin viikko sitten.  Katjun blogissa on paremmin tietoa ja enemmän kuvia paikasta, käykää katsomassa.



Villaa kasvamassa.




Talon kissoilla oli kissanpäivät! (Huom. valkoinen liina ruokakipon alla.)
******************************


Neulottukin on, tässä viikon myssysaalis, isompia ja pienempiä.

Mukavaa viikonalkua!