keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Korvasieniä, kukkia ja neuleita!



Laitanpa ensin tärkeimmän "uutisen", muutettu maalle pariksi viikoksi.

Mökki pystyssä eikä ihmeemmin hiirijuhlia vietetty ja ensimmäistä kertaa näin aikaisin mökillä (vuosi sitten jäin eläkkeelle kesäkuussa). Ihanaa ettei ensimmäisenä vastassa ollut voikukkameri johon olisi pitänyt käydä viikatteen kanssa käsiksi.
Takapakkia tulikin sitten siinä että tämän läppärin laturi oli jäänyt kaupunkikotiin 420 km taakse, onneksi tytär kävi sen pistokkeestaan hakemassa ja pisti postiin, joten taas olen sivistyksen parissa.



Omalta maalta löytyi 954 g ja muualta 875 g korvasieniä, kuivatin kaikki kuivurissa. Nämä taitaa meikäläiselle riittää tätä lajia.

Ja nyt tulee sitten monta kuvaa jämäneuleista:


2 patalappua ja nuo pienemmät on tarkoitettu mukin tai teekannun alusiksi.

Lisää tossukoita, sukkia ja myssyjä.


 Niitä vauvamyssyjä,  aloitan myssyt useimmiten päälaelta 8 silmukalla ja lisäilen joka toinen kerros 2 silmukkaa/puikko  7 kertaa jolloin puikolla on 16 silmukka = yhteensä 64 silmukkaa, neulon sopivan monta kerrosta ja päätän.  Lähdin yhtenä tiistaina Munkkivuoresta 58 bussilla Itäkeskukseen ja otin langan ja puikot mukaan, loin silmukat bussissa ja neuloin menomatkan, jatkoin takaisin tullessa ja pipo oli päättelyä vaille valmis Tullinpuomin Shell:in kohdalla.  Vihreänä lankana oli Marttojen juhlavuoden sukkaprojektista jäänyttä Novita Wool-lankaa, keränloppuja, joita olen saanut piiriliitosta pipoja varten.



Tämän viikon neuleet: tossut, pari patalappua ja afrikkakukkia jotka aion lahjoittaa Marttojen neulegraffitiin Ruttopuistoon (Helsingin Vanhan kirkon vieressä), alinpana on jakkaralle tehty päällys.



Tässä tuo jakkaranpäällys paremmin näkyvillä.

Pieni loppukevennys loppuun asti lukeneille: Vatupassi löytyy myös iPadista. Piti saada maustehylly ompelu/kässä/aarrearkku-huoneen (ent. tyttären huone) seinälle erilaiselle tilpehöörille ja sehän täytyi saada suoraan että tavarat eivät tippuisi lattialle.


Mukavaa viikon jatkoa!



maanantai 21. toukokuuta 2012

Ompelus ja 50 vuotta vanhaa kangasta!


Eilen sunnuntaina sain tehtyä homman jonka olin kyllä suunnitellut tekeväni jo syksyllä. Mutta kun ei lopputuloksella ollut tarvetta talvea vasten niin jäi sitten melkein viimetippaan.


Tässä on entisestä otetut mitat joilla uusi piti aikaansaada.


Vanha oli sisäpuolelta ihan freesin värinen mutta ulkopuoli todetta väritön ja ja melko laho, vieressä on uusi kangas valmiiksi leikattuna.


Uusi ja valmis kiikunkatos taiteltuna partsilla auringossa. Vielä löytyi suikaleet tuota vanhaa katoskangasta josta olin n. 10 vuotta sitten entisen tehnyt. (Ihan jämistä saan vielä pienen kassin.)

 Punainen katoskangas oli palvellut myös katoksena soputeltan vierustalla ihan ensimmäisellä ulkomaanmatkallani Italiaan vuonna -62, meitä oli matkalla silloin isä, äiti, kaksi pikkuveljeä ja minä ja matka taitettiin Simca Versailles-merkkisellä autolla ja camping-alueilla majoituttiin pienessä teltassa koko matkan ajan. Äiti oli ommellut katoksen ja myös auton katolle sellaisen vetoketjuilla suljettavan ison pussukan jonka isä oli ideoinut, siinä oli materiaalina harmaa kerni- vai mikä vahakangas.

Pitäiskin kaivaa vanhat valokuvat esiin ja "käydä matkalla".

Mukavaa maanantaita, minulla on pyykkipäivä ja lakanat kuivuu tuulessa auringossa.


torstai 17. toukokuuta 2012

Jämäilyä, tossuja ja niitä vauvapipoja


Vauvapipoja on taas tullut harrastettua ja yhdet pienet lapaset ja pötkösukatkin aikaansaatu.

Pipojen välissä innostuin sitten tekemään tossuja, niissä ei kauan aikaa menen kun langat käytetään kolmin- tai nelinkertaisina. Minulla tuli tehtyä kolminkertaisesta langasta koska jostain syystä en ole hankkinut itselleni 5 nr puikkoja. Ne on nyt merkitty kalenteriin hankintalistalle.  Tässä on kaivettuna esiin langat ja Annikainen puikoissa-blogista saatu ohje.

Ensin tein miehelle vihreät, sitten perään itselleni punaiset (Lankapirtin ohje, kärjestä aloitettu), oranssivihreät kukkaiset menevät tyttärelle ja siniset lahjalaatikkoon.

Opettelin myös uuden langankulutustekniikan, iskunyörin tekemistä. Nyörit laitoin koristeiksi ensimmäisiin ikinä valmiiksi saamiini neulakintaisiin joista toisesta tuli vähän liian pieni, onneksi ei näin kuvassa näy. Nyöriin meni lankaa huikeat 4 grammaa.  Nämä ilmoitan myös jotain valmista joka kuukausi hössötykseen koska sain toisen kintaan valmiiksi peukalon osalta vasta nyt, aloitettu nämä on joskus viimevuoden puolella.

Jämälankapussukat huutelevat kohta eioota mutta onneksi viikon päästä pääsen maalle pariksi viikoksi ja sieltä muistaakseni lankoja löytyy lisää.

Mukavaa viikonloppua!

sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Äitienpäivänä



 Sain pienen kauniin paketin tyttäreltäni ja sisältä löytyivät nämä ihanuudet. Kiitos!


Paketin aukaisun jälkeen paistettiin lettuja ja nautittiin lakkahillon kera.


Koirulilta siivottiin naama ja tässä yksi tapa miten saadaan pää pysymään edes vähän aikaa paikallaan saksimisen aikana, hapankorppupala nenun päälle ja pyyntö - paikka. Toimii meillä ainakin aika hyvin.

Mustikka kukkii parvekkeella syksyllä kerätyssä oksassa.


Mukavaa päivän jatkoa!

perjantai 11. toukokuuta 2012

Kässämartat ja marttapossuja


Torstaina 10.5. kässämartoissa tehtiin possuja joiden ohje oli Martat-lehti nro 2.2012.

Niitä ommeltiin trikoosta ja kankaasta, trikoiset pullistelivat ulos mitoistaan täyttövaiheessa eli olivat hyvin syöneitä, kankaiset taas pysyivät hyvin kuosissaan. Osa kaavoista oli kopioitu suuremmiksi alkuperäisestä.

 




Ompeluvaiheessa esitettiin hyvin tärkeä kysymys, missä on possun saparon paikka, tätä ei ollut kaavoihin merkitty vaikka niin tekstissä kerrottiinkin.

Onneksi paikalla oli myös kääpiösnautseri Hyrrä joka sitten esitteli kyselijöille oikean hännän paikan.

 Possujen tekemistä sovittiin jatkettavan kotona ja niiden joukkokokoontuminen tapahtuu Uudenmaan Martoissa. Siitä tapaamisesta dokumentoidaan myöhemmin.


sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Kierrätystä!

Kävin tänään Kaapelitehtaalla Kierrätystapahtumassa, vein sinne itse kaksi isoa kassillista tavaraa ja takaisinpäin toin onneksi vain vajaan puolikkaan. Tapasin siellä myös Kerroskiisselin jonka kanssa kiertelimme, ihailimme ja kuvasimme (luvan kanssa) sekä kävimme kahvilla.


Avaimet ovat saaneet aivan uuden käyttömuodon, ainakin rannerenkaina ja avaimenperinä.


Tässä sitten sormuksia, avaimista ja markka-ajan 10-pennisistä.


Tässä on varmaan helpoin tapa kiinnittää vetoketju, punotaan ristiin ja ommellaan päistään pohjakankaaseen joka kehystetään ja lopputuloksena on tyyny. Sais varmaan mukavat kuviot päiväunilla poskeen ja oikein pyöriessä hiuksensakin kiinnitettyä.



Edellisessä postauksessa toivoin olevani tiukkana ja tulevani takaisin kotiin ilman yhtään kierrätystuliaista, mutta eihän sitä ihan niin käynyt. Löysin ihanan ohuen puuvillasatiinikangaspalan, kaksi Raija Orasen kirjaa (en ole aikaisemmin hänen kirjojaan lukenut), Viljo Kajavan Yksinäisiä naisia novellikokoelman ja ihanan pikkuleipäkirjan kera 30 reseptin.
Kahvipisteestä ostin tuliaisiksi pussillisen Rooibos-teetä.

Kotimatkalla tuli mieleen montakin tavaraa jotka olisi voinut viedä, joten ensi vuonna uudestaan.

perjantai 4. toukokuuta 2012

Annettua ja saatua sekä jämäneuleita!


Vein eilen Kätilöopiston sairaalaan 34 pipoa ja kolmet pienet sukat, pussin päälle laitoin lapun "synnytysosasto" ja jätin sairaalan infon vahtimestarille. Toivottavasti ne löytävät käyttäjänsä.


Sain eilen tilkkukilta Syyringin tapaamisessa lahjuksina/vaihtareina yli kilon kalalankaa, kaksi tavallista pitsikäpyä ja sitten tuollaisen superkävyn (pakkauksessa), langat ja kävyt olivat kuulemma vuodelta 1975 ja lahjoittaja oli tyytyväinen tavaroiden uudesta sijoituspaikasta. Minun vaihtarini oli suullinen työnkulkuselostus Tiffany-tilkkupeittoon ja hyvin ohut pitsineula.




Tänään kävin kahvilla neuleystäväni Anittan luona ja siellä vaihtoivat sitten omistajaa iso kiekko punaista puuvillanauhaa ja muita nauhoja sekä kuminauhaa, vaihtariksi vein hänelle kässäpussin johon olin ommellut koristeeksi siilikangasta.



Jämäblogineuleitakin on valmistunut, lapasiin sain langat kolmesta eri kerästä menemään niin ettei edes jämiä jäänyt. Muut neuleet onkin tuttuja pipoja ja vauvasukkia.





Viikonlopun ohjelmassa onkin huomenna neuletapaaminen Soukan Menitassa ja sunnuntaina Kaapelitehtaan kierrätystapahtumassa käynti. Aion tehdä samoin kuin viime vuonna, vien mennessäni mutta EN tuo tullessani. Saas nähdä miten käy.

Suosittelen tutustumista Jämäblogiin, sieltä saa aivan uusia ideoita vaikka aloittamattomaankin lankakerään.